Czas Ostrzeszowski

  » Czas Ostrzeszowski\2004 rok\Numer 48


  »   Archiwalne numery
  »   Ogłoszenia drobne
  »   Reklama
  »   Prenumerata elektroniczna





Kulinarna środa w Grabowie

    W środowe przedpołudnie, 17 listopada Dom Strażaka w Grabowie n. Prosną przeistoczył się w luksusową restaurację, gdzie liczy się nie tylko smak potraw, ale także sposób ich podania i prezentacji. Wszystkie te elementy brane były bowiem pod uwagę przy wyborze zwycięzców kolejnych już Jesiennych Spotkań Kulinarnych zorganizowanych pod wielce zobowiązującym hasłem "Potrawy źródłem witamin"przez tamtejsze Centrum Kultury.


    W szranki stanęło 16 5-osobowych drużyn, w których składach znaleźli się uczniowie klas IV-VI szkół podstawowych z całej gminy. Przed wszystkimi postawiono to samo zadanie - w ciągu zaledwie godziny przygotować od 3 do 5 dań: sałatek, surówek, kanapek, przekąsek, deserów, napojów, koktajli itp. Na tym jednak nie koniec. Równie baczną uwagę uczestnicy konkursu musieli zwracać na walory smakowe oraz wygląd stołu. Bardzo przydatne były ponadto zdolności marketingowe tj. umiejętność skutecznego zareklamowania swojej pracy. Jedni ograniczali się do przedstawienia nazw przygotowanych potraw oraz ich składników, inni wykazywali się większą inwencją twórczą, ujmując to w formę dowcipnych wierszyków i piosenek, a nawet układów tanecznych. Krążąc między stolikami, panie jurorki: przewodnicząca Rady Miejskiej Grażyna Jaszczyk, dyrektor Centrum Kultury Małgorzata Brodowicz, inspektor ds. oświaty, kultury i sportu Marzena Nawrocka i higienistka szkolna Teresa Domin musiały maksymalnie się skupić, aby wychwycić wszystkie subtelne różnice przemawiające na korzyść jednych i niekorzyść drugich. Zdecydowanych faworytów bowiem nie było. Już samo spróbowanie każdej z kilkudziesięciu, dodajmy niezwykle apetycznie wyglądających, potraw było nie lada wyczynem. Konkurs rządzi się jednak swoimi prawami, więc zwycięzcy musieli zostać wyłonieni. Co do miejsca pierwszego wątpliwości nie było. Jury jednogłośnie zdecydowało o przyznaniu go klasie V z Bukownicy. Magda, Natalia, Klaudia, Marta i Ala tworzące zwycięską drużynę przygotowały: sałatki z brokułów oraz marchewki i brzoskwini, ogórkowe łódki, gruszki z bitą śmietaną, a także kefir bananowy. Za najtrudniejsze do wykonania uznały pierwsze z wymienionych dań. Jak przyznały, niektóre pomysły podsunęła im wychowawczyni pani Joanna Smardz. Tuż za młodymi kucharkami z Bukownicy uplasowali się ich rówieśnicy z klasy V c Szkoły Podstawowej w Grabowie, a miejsce trzecie przypadło szóstoklasistom z Marszałek. Trzy "medalowe" ekipy wygrały nagrody pieniężne, o których przeznaczeniu zadecydują wspólnie ze swoimi pozostałymi klasowymi kolegami.


    Grabowska impreza nie potwierdziła opinii o tym, że najlepszymi kucharzami są mężczyźni. W startujących ekipach chłopców było jak na lekarstwo, a jeśli już się pojawiali, to raczej jako pomocnicy dziewcząt.

Ł. Śmiatacz


1994 - 2007 © Borkow

owski&r=ns.gif" tppabs="http://stat.4u.pl/cgi-bin/s.cgi?i=czasostrzeszowski&r=ns" width="1" height="1">