Czas Ostrzeszowski

  » Czas Ostrzeszowski\2006 rok\Numer 31


  »   Archiwalne numery
  »   Ogłoszenia drobne
  »   Reklama
  »   Prenumerata elektroniczna





Kiełbasa ostrzeszowska

    W krajach Unii Europejskiej jednym z priorytetów jest kultywowanie lokalnych tradycji i obyczajów. Systemem ochrony objęte są oryginalne produkty rolne oraz żywność lokalna, charakterystyczna ze względu na miejsce powstania, tradycyjny sposób wytworzenia i specyficzny charakter. Mówiąc, że dany produkt posiada "specyficzny charakter", mamy na myśli cechy, które wyraźnie odróżniają produkt rolny lub środek spożywczy od innych podobnych produktów należących do tej samej kategorii. Przyznanie "regionalnych oznaczeń" zwiększa konkurencyjność wyrobów i może również być ważnym elementem oddziaływania na potencjalnego klienta. Produkt, którego pochodzenie jest gwarantowane przez Unię, współtworzy wizerunek obszaru, z którego się wywodzi i tym samym zachęca do odwiedzenia danego regionu, przyczyniając się do rozwoju turystyki. Warto zwrócić uwagę, że konsument mający dostęp do produktu wyższej jakości, zapoznaje się jednocześnie z jego producentem oraz środowiskiem naturalnym i kulturowym, w którym wyrób powstawał.


    Wśród objętych ochroną produktów wyróżniamy produkty regionalne i tradycyjne. Produkty regionalne są wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia.


    Produkty tradycyjne charakteryzują się Świadectwem Szczególnego Charakteru - Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością. Specyficzny charakter wyrobu musi wynikać z tradycji, produkt musi także posiadać cechy, które odróżniają go od innych.


    W Polsce jednostką odpowiedzialną za prowadzenie systemu rejestracji produktów o określonym pochodzeniu geograficznym i specyficznej, tradycyjnej jakości jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Aktualnie na liście jest ich 164. 14 spośród nich pochodzi z województwa wielkopolskiego. Aż trzy to produkty ostrzeszowskie. Na listę wpisywane są produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji.

    Lista produktów tradycyjnych w Wielkopolsce:
-serek twarogowy kozi witoldziński
-ser smażony
-ogórek kiszony "osiecki"
-andruty kaliskie
-kiełbasa wiejska ostrzeszowska
-udziec wieprzowy ostrzeszowski
-wędzonka ostrzeszowska
-kiełbasa jałowcowa rokietnicka
-wielkopolska wieprzowina złotnicka
-domowe soki tłoczone na zimno ze świeżych owoców ziemi kaliskiej
-piwo noteckie
-miodówka witosławska
-pierogi z Wargowa
-borowik wielkopolski

    Kiełbasa wiejska ostrzeszowska wytwarzana jest z trzech rodzajów mięsa wieprzowego: szynki, łopatki oraz mięsa tłustego kl. II. Skład mięsa, naturalne przyprawy oraz tradycyjny sposób produkcji powodują, że wędlina jest krucha i soczysta. Wędliny wędzi się dymem z drewna bukowego, aż uzyskają barwę złocistą. Kompozycja przypraw - soli, pieprzu, czosnku z odrobiną gałki muszkatołowej - nadaje kiełbasie delikatny, korzenny posmak.
    Udziec wieprzowy ostrzeszowski również jest wędzony dymem bukowym. Subtelny smak i aromat uzyskany na bazie ziół, których używa się do przygotowania zalewy peklowej, tj. kolendry, goździka oraz liścia laurowego, powoduje, że mięso nabiera specyficznego aromatu. Po uwędzeniu udziec jest pieczony w piecu, gdzie nabiera miękkości i soczystości. Surowcem do produkcji wędzonki ostrzeszowskiej jest tylna szynka, dzielona wzdłuż na 4 części. Następnie w kamionkowych kadziach pekluje się ją solą peklową, dodając czosnek. Po obróbce wędzonka staje się soczysta i miękka, nabiera wręcz posmaku słodkości. Pozostaje tylko pytanie, gdzie można dostać te wyroby?

aGa
oprac. na podst. strony: www.minrol.gov.pl


1994 - 2007 © Borkow

/s.cgi-i=czasostrzeszowski&r=ns.gif" tppabs="http://stat.4u.pl/cgi-bin/s.cgi?i=czasostrzeszowski&r=ns" width="1" height="1">